Easyjet-piloten gaan weer staken
Binnenland

Easyjet-piloten gaan weer staken.

Het overleg tussen de Nederlandse pilotenvakbond VNV en luchtvaartmaatschappij easyJet over een nieuwe cao is mislukt en daarom gaan de piloten van het bedrijf opnieuw staken.

Dat liet de VNV vandaag weten, schrijft het ANP. Dat moet de komende weken en maanden gebeuren, aldus de VNV. Zij noemden geen concrete datum voor een nieuwe staking, maar lieten wel weten dat acties altijd minstens zes uur van tevoren worden aangekondigd. 

"EasyJet biedt slechts een marginale verbetering van de arbeidsvoorwaarden en geen mogelijkheid om tot een acceptabel akkoord te komen", aldus de VNV. In juni staakten de piloten ook al. Daar merkten passagiers echter niks van, omdat Easyjet piloten uit andere landen inzette, tot grote ergernis van VNV. 

De bond stapte daarom naar de rechter met de eis voor een verbod op het inzetten van vliegers uit andere landen bij een staking. Dat werd afgewezen, maar de rechter bepaalde wel dat acties slechts minimaal zes uur van tevoren hoeven worden aangekondigd, terwijl eerder een termijn van 48 uur gold. Daardoor wordt het moeilijker voor easyJet om andere piloten te vinden bij een staking.

De VNV is verder verbolgen dat onlangs een nieuwe cao werd afgesloten voor de Franse piloten van easyJet die volgens de bond 'op alle fronten' beter is dan wordt geboden aan de Nederlandse vliegers. "Dit sterkt onze overtuiging dat acties nodig zullen zijn. Het is bijzonder jammer dat we passagiers raken, maar easyJet is hiervoor verantwoordelijk", stelde de bond.

EasyJet is teleurgesteld dat de VNV de onderhandelingen heeft afgebroken. "We blijven van mening dat het dreigen met stakingsacties niet bijdraagt aan een constructieve dialoog. We zullen dan ook al het mogelijke blijven doen om ervoor te zorgen dat onze passagiers hier niet de dupe van worden", aldus de maatschappij in een reactie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten