Economie groeit door
Binnenland

Economie groeit door.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Dat bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is voor het negende kwartaal op rij dat de economie groeit.

De groei is volgens het CBS vooral te danken aan toenemende investeringen en consumptie. De vooruitgang was even sterk als in eerste kwartaal en was iets sterker dan economen in doorsnee hadden voorspeld. Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 2,3 procent.

Vooral de aantrekkende huizenmarkt zorgde ervoor dat de economie verder groeide, legde econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS uit. "Mogelijk dat het beleid van de ECB ertoe heeft bijgedragen dat de huizenmarkt aantrok door de lage rente, maar ook zonder het effect van stimuleringsmaatregelen zou sprake zijn geweest van een inhaalslag."

Brexit

Het effect van het Britse referendum over de brexit heeft volgens de econoom het afgelopen kwartaal nauwelijks invloed gehad op de economische groei. "Het effect van een Brexit laat zich moeilijk voorspellen. Maar als het effect heeft, dan zal dat op zijn vroegst in 2017 gevoeld worden. Vooralsnog zijn de Britten gewoon lid van de EU."

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau bleek eerder deze week dat de economie minder snel zal groeien door de Brexit. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →