Econoom Van der Ploeg: 'Rutte grootste verstopper van Nederland'

Econoom Van der Ploeg: 'Rutte grootste verstopper van Nederland' 

14 oktober 2022 - 09:34

Mark Rutte is nu al een hele tijd onze premier, maar zit hij er ondertussen niet te lang? Juist nu staat Nederland op het gebied van klimaat en energie voor een aantal enorme uitdagingen en is leiderschap vereist, maar vinden we dat nog wel bij onze Mark? Volgens econoom en oud-politicus Rick van der Ploeg niet. "Rutte is op een aantal punten de grootste verstopper van Nederland."

Op het gebied van klimaat en energie is er in Nederland de afgelopen tien jaar niet met vooruitziende blik geregeerd en is te lang gewacht met oplossingen. Zo werd jarenlang de intensieve landbouw gestimuleerd en nu moet je alle boeren uitkopen vanwege de stikstofuitstoot. Ook op het gebied van energie zijn we te afhankelijk van dictatoriale landen, zo blijkt met de oorlog in Oekraïne: "Je moet als Europa proberen geopolitiek onafhankelijk te zijn", zegt Van de Ploeg in Op z'n Kop in gesprek met Rick en Marianne.

In plaats van oplossingen wordt momenteel alle ellende afgekocht. Nederland is een land geworden van alles afkopen, zoals bij de boeren. "Dan ben je niet aan het regeren". Volgens Van der Ploeg dient een premier grote problemen aan te pakken: "Nederland heeft op bestuurlijke niveau gefaald. We staan voor grote problemen en we moeten allemaal de koppen dezelfde kant op krijgen. Ik denk dat Rutte er te lang gezeten heeft."

Maar hoe doe je dat dan, 'alle koppen dezelfde kant' op krijgen? Sinds corona lijkt het wel alsof het land verdeeld is in kampen. Uit data op sociale media blijkt ook dat mensen in bubbels leven en in die bubbels informatie tot zich nemen en eigenlijk totaal niet luisteren naar elkaars argumenten.

Van der Ploeg zegt dat het belangrijk is dat je problemen van burgers eerst moet erkennen en een eerlijk verhaal moet vertellen. Hoe voer je een vergroening in zonder dat mensen met een laag inkomen daar de dupe van zijn? Je kunt niet zomaar een warmtepomp in elk huis verplichten. "Zorg dat er draagvlak voor het politieke beleid komt. En als je dat niet aan Rutte kunt overlaten, dan aan een vakminister."

Maar ja, wie moet de kar dan trekken? Luister nu naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml