Een andere Bond

Een andere Bond 

27 september 2021 - 13:00

De nieuwe James Bond-film, No Time To Die, is helemaal geen nieuwe film. Die lag al twee jaar op een plank in de kelder te verstoffen, omdat vanwege corona de bioscopen gesloten dienden te blijven. Nu zijn ze weer open, en mag No Time To Die vertoond worden. De eerste kritieken zijn, zoals alle kritieken op wat dan ook, verdeeld. Sommigen vinden het een meesterwerk en de beste Bond-film aller tijden, anderen vinden het een miskleun en de slechtste Bond-film aller tijden. Ik ben als naar goede gewoonte rationeel in m’n oordeel. De cinematografie van No Time To Die is redelijk, de kleurenmenging had beter gekund, de kostumering staat op een hoog niveau, de productie is opvallend interessant, de muziek is afgezaagd, de regie krijgt een zes plus op tien, en de acteerprestaties zijn wisselend. 

De figuur van James Bond, voor de laatste keer vertolkt door Daniel Craig, is niet meer van deze tijd. Er wordt dan ook her en der gesuggereerd dat James Bond een heel nieuw imago moet krijgen, dat aangepast is aan de moderne woke-generatie. Zodoende is het eerste waar men aan denkt dat James Bond in de huid moet kruipen van een zwarte acteur. Ikzelf zou dat wel geinig vinden, zeker als James Bond zich naar aloude traditie introduceert bij iemand die hem niet kent, en zegt: ‘My name is Bond… James Bond.’ Als een zwarte acteur de honneurs zou waarnemen, zou de introductie kunnen luiden: ‘My name is Bond, nigga… James Bond, motherfucker.’ En als hij naar bed zou gaan met een Bond-girl, zouden we boeiende interraciale seksuele verhoudingen krijgen: zwart met wit, of nog boeiender: zwart met geel, zwart met licht getint bruin, of zwart met een leuk Eskimomeisje met een bloempotkapsel.

Maar nog groter in aantal dan de velen die een zwarte Bond-acteur willen, zijn er degenen die van James Bond een vrouw willen maken. De binaire en non-binaire codes van tegenwoordig in acht genomen, mag de voornaam van Bond dan gewoon James blijven. Kortom, James Bond, de vrouwelijke 007. Ja, dat zie ik wel zitten. De vraag is natuurlijk: welk soort vrouw kan dienen om de rol van James Bond geloofwaardig te houden? Nou, uiteraard een zwarte vrouw. Want wit heeft hoe hoe dan ook altijd overheerst in de rolverdeling van de Bond-films, en daar moet alleszins verandering in komen. Dus een zwarte, vrouwelijke James Bond. Wat nog meer? Wel, ze mag gerust lesbisch zijn. In dat geval mogen de traditionele Bond-girls gewoon hun rol behouden. Dat moeten helemaal geen Bond-boys worden. Nee, James Bond - vrouw, zwart en lesbisch – gaat simpelweg naar bed met witte, zwarte, gele, licht getint bruine en Eskimo-meisjes. Mag deze hernieuwde James Bond op de koop toe nog een ander bijzonder kenmerk hebben? Voor mijn part mag ze pakweg obees zijn. Of half obees, dat ze dus een kilo of honderdentien weegt. Je zal zeggen: kan iemand die zo zwaar is al de stunts doen die James Bond meestal doet (rennen, springen, skiën, duiken, zwemmen, onder prikkeldraad door kruipen)? Natuurlijk kan zo iemand de stunts doen, je mag half obese mensen niet onderschatten, die zijn vaak fitter dan vel-over-been-pipo’s.

Er is wel een dingetje waar de producenten extra aandacht moeten aan besteden: de auto-scènes. James Bond rijdt per definitie rond in pijlsnelle Aston Martin’s, BMW’s en andere bolides, en zoals bekend zijn vrouwen, of ze wit of zwart zijn, lesbisch of hetero, dik of dun, niet direct de beste chauffeurs die je kunt vinden. Het zou jammer zijn als in de toekomstige Bond-films James al in de eerste vijf minuten een Lamborghini in de prak rijdt of een Porsche Carrera verkeerd parkeert. Daar valt, door intensieve trainingen, allicht een mouw aan te passen. Verder zal er geen enkel probleem zijn om van de kersverse James Bond een wereldvedette te maken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.