Een nieuwe website, een nieuwe koers

Een nieuwe website, een nieuwe koers 

16 januari 2019 - 06:15

Een nieuwe website, een nieuwe koers van PowNed. Alhoewel, dat laatste is niet helemaal waar. We zijn al ruim een jaar bezig onszelf te verbreden. Met series als Marokko op 1, Meer voor Vrouwen, de Hofbar en Emmen op 1. Maar ook met documentaires als Oud en Nieuw onder vuur, Bitcoins, de Slag om Rotterdam, Crème de la Crooswijk, Druk, Dennis in de provincie en Dat zijn geen grappen. Nog nooit kwamen wij in een jaar tijd met zoveel nieuwe titels en ik denk ook dat we hiermee hebben bewezen meer te kunnen dan alleen het produceren van korte nieuwsitems.

Toch voelt het ook een beetje als noodgedwongen. Domweg omdat PowNed de eerste omroep wilde worden die alleen nog maar online te zien zou zijn. Een besluit dat wij namen op 13 november 2015. Plaats van handeling: een achterafzaaltje in Rotterdam. Een dag die ik nooit meer zal vergeten. Niet vanwege ons plannetje, maar vanwege de laffe terreuraanslagen in Parijs, waaronder ook de Bataclan. Van onze bravoure eerder die dag was weinig meer over, als verdoofd volgden wij de laatste stand van zaken uit de Franse hoofdstad. Een televisie hadden we daar niet tot onze beschikking, maar online kom je tegenwoordig gelukkig een heel eind.

En online is wat wij zouden gaan met PowNed. Volledig online. Want waarom nog aanwezig zijn op televisie wanneer steeds meer mensen het zogenaamd lineair kijken in de ban doen? Waarom niet je kijkers volgen, in plaats van met een misplaatste arrogantie verwachten dat ze wel bij jou op bezoek komen? Kijk naar de kijkcijfers. Die storten in. Domweg omdat steeds meer jongeren er een heel ander kijkpatroon op na houden.

Wij van PowNed mogen dan op televisie misschien het kleinste omroepje zijn, online zijn we -op de NOS na- de grootste. Gewoon even wat cijfers. Meten is immers weten en in tegenstelling tot de 1500 compleet achterhaalde kijkcijferkastjes, laat online zich gelukkig wel heel goed meten. Maar liefst 76 procent van onze bezoekers is jonger dan 35 jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde leeftijd van de jongerenzender NPO 3 ligt inmiddels op 48 jaar.

En zo kan het dus gebeuren dat een titel als Captain Henk online een miljoenenpubliek trekt, terwijl diezelfde documentaire op televisie blijft steken op zo’n 300.000 kijkers. Dan kun je dus als omroep stug blijven vasthouden aan deze sterfhuisconstructie, of je gaat je publiek achterna. Welnu, dat laatste wilden wij doen. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg. Zoals de Mediawet bijvoorbeeld. Artikel 2.34 om precies te zijn. Ik citeer: “Omroeporganisaties zijn verplicht media-aanbod te verzorgen, waaronder in elk geval radio- en televisieprogramma’s.”

Einde discussie. Had je de wet maar beter moeten lezen. Voeg daarbij dat van het totale budget dat jaarlijks naar de publieke omroep wordt overgemaakt, slechts 2,5 procent bestemd is voor online. Laat het even op je inwerken: Twee-en-een-half procent! En het wordt niet meer, het wordt alleen maar minder. Zo is PowNed in een jaar tijd gehalveerd op het online budget. Want waarom geld steken in iets dat succesvol is? Vergeef me mijn wanhoop, maar ik vrees dat het nog wel even duurt alvorens Hilversum online hetzelfde gaat behandelen als televisie en radio.  

Voor ons wel reden om het online over een iets andere boeg te gaan gooien. Wat je mist op de nieuwe website, zijn de nieuwsartikelen. Dat doen anderen ook en vaak ook beter en het kost ons domweg te veel geld. Geld dat wij liever steken in bewegend beeld. Want dat blijven we gewoon doen. Veel meer zelfs dan in het verleden. Niet alleen de dagelijkse PowNews-items, maar we komen binnenkort ook met een aantal gloednieuwe webseries. Domweg omdat wij geloven dat online wel degelijk de toekomst is.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie