Een onafhankelijk Fryslân: 'Die apentaal dat Hollands wil ik niet horen' 

14 juni 2023 - 15:15

In deze laatste aflevering van Rutger en de Nationalisten volgt Rutger drie nationalisten die sterk opkomen voor hun eigen cultuur. Zo zijn er twee Vlamingen die dolgraag bij Nederland willen horen en een Fries die strijd voor een onafhankelijk Friesland: “Als ze me in het buitenland vragen: ‘Waar kom je vandaan?’, dan zeg ik ‘We komen uit Fryslân, tussen Denemarken en Duitsland’”.

Dries is een nationalist in hart en ziel en hoopt dat Vlaanderen snel met Nederland kan samenvoegen: “Ik hoop dat we nauwer kunnen samenwerken en herenigen, waardoor we onze identiteit en cultuur beter zullen kunnen veiligstellen”. Dries is absoluut tegen een multiculturele samenleving en stelt voor om een migratiestop van 10 tot 20 jaar in te stellen. Hij heeft een eigen sportschool opgericht met een grote bokszaal om zijn leden te trainen: “Onze strijd is de belangrijkste die kan worden gestreden. Een gezonde natie is een weerbare natie”.

De 21-jarige Jens is voorzitter van de Vlaams-Nationalistische studentenvereniging KVHV. Hij ziet België als een kunstmatige staat en vindt de Belgische revolutie een grote historische fout: “Wij zijn van mening dat Vlaanderen en Nederland samen één natie en één volk is”. Tijdens één van de bijeenkomsten zingen ze het Wilhelmus (dat is natuurlijk het Nederlandse en niet het Vlaamse volkslied) in volle borst mee. Ze zijn al helemaal in de voorbereidingen.

Dries en Jens willen maar wat graag onderdeel worden van ons landje. Maar er zijn gek genoeg ook mensen die zich graag willen afkeren van Nederland. Hij heeft een grote aversie tegen Hollanders, hij is bang dat ze zijn Friese cultuur afpakken. Daarom mogen mensen in zijn bedrijf alleen Fries spreken: “Ik wil die apentaal, dat Hollands, hier niet horen. Ik wil mijn taal behouden”. Als hij de Friese vlag ziet krijgt hij kippenvel en droomt hij van een onafhankelijk Friesland. Maar hoe gaat hij dat economisch doen? “Als je onafhankelijk bent, kun je nog wel met elkaar blijven omgaan. Wij hadden vroeger Vlaanderen, we gaan toch ook met hen om”. We gaan inmiddels zo goed met de Vlamingen om dat ze bij ons willen horen.

Klik hier om de hele aflevering terug te zien!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml