'Een op de vijf NL'ers heeft achtergrond als migrandiër'
Binnenland

'Een op de vijf NL'ers heeft achtergrond als migrandiër'.

In wat voor een prachtig, cultuurrijk land leven wij toch eigenlijk. Ruim een op de vijf Nederlanders heeft een migratieachtergrond, blijkt uit onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). En we hebben goed nieuws voor u: dat percentage zal de komende decennia alleen maar stijgen.

Was het aantal Nederlanders met een migratieachtergrond in 1972 nog 9,2 procent van de totale bevolking, twee jaar geleden is het gestegen naar 22,1 procent en vorig jaar woonden er in Nederland mensen uit in totaal liefst 223 verschillende herkomstlanden.

Zoals te verwachten is zijn er wel grote regionale verschillen in ons land. Zo zijn er ouderwetse (bijna saaie) homogene gemeenschappen als op Urk, maar ook steden waar een heuse melting pot is ontstaan. Wat dacht u bijvoorbeeld van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht?

Geeft verder helemaal niks en zorgt ook helemaal niet voor problemen, toch? Neemt niet weg dat de regering wel zijn beleid dient aan te passen aan deze ontwikkeling.

"Het is van belang de realiteit van de nieuwe verscheidenheid onder ogen te zien. Inwoners, overheden, publieke en private organisaties dienen toegerust te zijn voor het omgaan met de sterk toegenomen verscheidenheid onder de Nederlandse bevolking", aldus de onderzoekers

Alle artikelen geladen. Overzicht →