'Een op drie asielkids voelt zich onveilig'
Binnenland

'Een op drie asielkids voelt zich onveilig'.

Toch wel opmerkelijk vinden wij dat altijd: mensen die naar ons landje zijn komen vluchten vanuit een door oorlog verscheurd gebied als Syrië en vaak wel erg snel gewend zijn aan het vrijheidsgevoel (en westerse standaarden). 

Zo ook bij Syrische kids. Uit een onderzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Werkgroep Kind in azc blijkt dat 35 procent van de minderjarigen zegt zich niet veilig te voelen in asielzoekerscentra. Voor het onderzoek is op tien locaties gesproken met 235 kinderen en jongeren.

Sterker nog, voor sommige kinderen zou het verblijf in azc's juist traumatisch zijn. Dit komt niet doordat een azc op elk moment gebombardeerd kan worden of dat ze bij elke busrit bang hoeven te zijn opgeblazen te worden, maar doordat ze vaak langdurig woonruimtes en basisvoorzieningen zoals een toilet, douche en keuken met andere gezinnen moeten delen. Ook het vele verhuizen is een groot probleem.

Weer een reden voor allerlei belangenbehartigers om de noodklok te luiden, dus. "We pleiten ervoor dat elk gezin een eigen woonruimte krijgt", aldus Helen Schuurmans van Werkgroep Kind in azc tegenover NH Nieuws

Alle artikelen geladen. Overzicht →