Eén op vijf Nederturken verdacht van uitkeringsfraude
Binnenland

Eén op vijf Nederturken verdacht van uitkeringsfraude.

Mogge, werkbijtjes. Hoe heeft u geslapen vannacht? Eén op de vijf Turkse Nederlanders die een gelukkig leven in de bijstand geniet blijkt te worden verdacht van oplichting, anders gezegd: uitkeringsfraude. Gemeenten willen daar vanzelfsprekend graag tegen optreden, maar de rechter acht de uitvoering daarvan 'discriminatie'. 

Hoe zit dat nu precies? Turkse Nederlanders die in in het land van herkomst de beschikking hebben over onroerend goed en/of grond, zijn dat verplicht te melden wanneer zij tegelijkertijd graaien uit de Nederlandse staatsruif. Dat geldt overigens voor iedereen met een migratieachtergrond, woonachtig in Nederland.

De praktijk wijst uit dat dat helaas niet altijd gebeurt. Sterker nog, er wordt blijkbaar bewust geprobeerd dit onder de radar te schuiven. Gemeenten huurden daarom gespecialiseerde bedrijven in om onderzoek te doen op Turks grondgebied, zodat aan de hand van die uitkomsten kon worden nagegaan of een bijstandsuitkering ten onrechte aan iemand wordt verstrekt.

Prima oplossing, lijkt ons. Gepakt worden bij frauderen is altijd een risico dat men loopt. Net zoals 1+1 in elk geval een uitkomst van 2 geeft.

Discriminatie

MAAR, dämëş en hërën, zo niet in Nederland. D66-rechters vinden dat de Neder-Turk en Marokkaan hiermee groot onrecht worden aangedaan, dat zij door gemeenten worden gediscrimineerd. Wie denken gemeenten wel niet dat zij zijn? Gewoon verstrekken die centjes en verder uw muil dichthouden.

In verschillende gemeenten lopen onderzoeken naar dergelijk fraudegedrag. Hier heeft u één zo'n vonnis. Hier besloot de rechter dat het vermogensonderzoek door de gemeente Tilburg in strijd is met het discriminatieverbod.

Omdat de onderzoeksmanier dus onder discriminatie wordt geschaard, hoeven fraudeurs die inmiddels aan het licht zijn gekomen, als bonus ook helemaal NIETS terug te betalen. Het gaat hierbij om miljoenen euro's die Nederland misloopt.

Gemeentebesturen zijn met stomheid geslagen. Wanneer iemand bewust fraudeert en door kordaat optreden van de gemeente daarmee wordt gepakt, noemt een rechtbank dat 'discriminatie'. Het einde is echt zoek, vrienden...

Wethouder De Ridder van Tilburg: "Wij hebben er moeite mee dat er verschil wordt gemaakt tussen uitkeringsgerechtigden met vermogen in Nederland en die met buitenlandse bezittingen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →