Een schoonmaakster die 22 euro per uur vraagt, is dat normaal?

Een schoonmaakster die 22 euro per uur vraagt, is dat normaal? 

08 juni 2022 - 13:00

345 reacties op een tweet waarin ik me verwonder dat de werkster/ huishoudelijke hulp/ schoonmaakster/ noem het wat je wilt, de hulp die komt poetsen, € 22,- per uur vraagt. De vorige is om minder opgestapt. Die was erg goed maar ze vond me blijkbaar een elitaire trut. Vooral m’n huisgenoot. Die ene dan. De ander was lief. En dus zijn we al een tijdje zoekende.

345 reacties. Waarom nemen de mensen de moeite om te reageren op zoiets onbenulligs? Als het over vrouwenmishandeling gaat, bedreiging of politiek, geven mensen niet thuis. Maar een tweet over geld: goud. Zeker als het om de beloning van een zwartwerkende dame gaat. Die nog geeneens Nederlands spreekt maar Engels. Heb ik weer.

Laat ik duidelijk zijn: een werkster was vijftien jaar geleden in Amsterdam al schaars en dus duurder dan een uur parkeren. Terwijl er weinig duurder is in deze tijd dan een parkeerplek. Daarbij gun ik iedereen z’n handel. Helaas kan ik niet iedereen thuis ontvangen. Mijn veiligheid en discretie is me wat waard, via helpling vreemden inhuren gaat niet gebeuren. Alleen via-via kom je er bij mij in. En dat principe hebben we, na een week of zes het aangezien te hebben, losgelaten. We? Ja we. Ik ben sinds Corona voordeurdeler met vrienden en familie, anders hadden er minstens twee zelfmoorden extra plaatsgevonden.

22 euro dus. Per uur. Zwart. En 80 procent van de 345 Twitterreacties vindt dat normaal. Die vrouw werkt er immers voor, heeft geen vast salaris en moet zelf voor haar ziektekosten en pensioen zorgen. Boeiend principe, zelf voor je ziektekosten en pensioen zorgen. Klinkt als iets wat élke ondernemer en zzp’er doet cq moet doen. Nadat ‘ie belasting heeft afgedragen. Maar nee. Daar mag je het niet mee vergelijken. Poetsen is een ander woord voor uitbuiting, het is zwaar werk en hey: dan doe je het toch lekker zelf?!

Nu even de werkelijkheid: een journalist verdient bij een goede opdrachtgever 30 cent per woord. Daar betaalt ‘ie belasting over: hou je over 15 cent per woord. De opdrachtgever verdient een meervoud aan advertenties en abonnees. Hoor ik iemand ‘uitbuiting’ roepen? Of eerder: ‘je leeft er toch goed van’? Daarbij neemt de zzp’ende journalist z’n zelfbetaalde laptop mee naar z’n werk (1400 euro). O en die pensioenvoorziening en ziektekosten? Daar zorgt de journalist ook zelf voor. Meestal door niet met pensioen te gaan en vooral niet ziek te worden. Wij hebben er geen uitkering naast hè, waar we nog zwart bij werken. Wij doen het al zelf, wat zit je toch te zeuren, sneue Twitteraar?!

345 reacties. En ja dan ga je het uitleggen ook, links en rechts. Want prima hoor dat je zwart werkt. Ik heb het nodig dus ik zal het betalen. En dat gelul over ‘marktwerking’ wil ik ook wel in meegaan. Maar ehm. Marktwerking? Hoezo marktwerking? Weet je wat marktwerking is? Dat er 2500 euro voor een huurwoning in Amsterdam betaald wordt. Maar dan opeens heet ‘marktwerking’ uitbuiting te zijn en moet de boel gereguleerd. Dan vinden we het normaal dat de verhuurder, die ook de opdrachtgever van de poetshulp, is, ‘gereguleerd’ moet worden. Ff serieus: hoe betaal je de hulp van €22 euro als je de huurprijs niet zelf mag bepalen? Het ene heet gereguleerd te zijn en moet dus goedkoop van iedereen en z’n moeder, het ander duur vinden, heet uitbuiterij of in het positieve geval: vraag en aanbod. Dan mag zwartwerken en de overheid oplichten zonder meer. De kromheid van redeneren: doodvermoeiend. De overheid vindt het doodnormaal om een failliet KLM in de lucht te houden - van ónze belastingcenten. Maak de tickets 200€, doe dan! Nee. Marktwerking. Net zoals de benzineprijs. Betalen wij te veel voor omdat de overheid dat bepaalt.

345 reacties. Een vriend die 20 jaar in een bakkerij in loondienst werkt, was stil van de 18 euro die de vorige poetsmevrouw kreeg. Dat haalde hij niet in z’n vaste loonbetrekking. Zeker niet netto. Het is dat hij te ver bij ons vandaan woont, anders was ie komen poetsen. De schat. Het is makkelijk verontwaardigd te zijn over andermans uitgavenpatroon maar als je een stap achteruit zet en de boel overziet, weet je dat we genaaid worden. Zowel door de overheid die werken niet lonend maakt waardoor mensen gaan poetsen. Als ook door de zwarte poetsers die empathie krijgen van de goegemeente maar uiteindelijk dezelfde goegemeente bestelen door geen belasting te betalen over hun inkomen.

Ze komt vandaag hoor. Voor € 22.- per uur. Misschien is ze wel heel goed. Of heel snel. Zien is geloven. De kans is groot dat we volgende week een ander hebben. Als het zo moet, gaan mijn principes ook overboord en wordt bij mij zwartwerken geen gunst maar een rat race. Mensen testen, wie poetst het beste. En dat terwijl de poetsvrouw eigenlijk onderdeel van de familie hoort te zijn, van wie je weet dat het soms wat beter gaat dan anders. Voor € 22,- netto per uur verwacht ik dat ik vanavond van de vloer kan eten. De update volgt op Twitter: @umarebru (bespaar me de haattweets hè?).

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.