Een slavernij-achternaam en wilt u daar vanaf? Utrecht dokt wel

Een slavernij-achternaam en wilt u daar vanaf? Utrecht dokt wel 

07 september 2021 - 10:28

Als u een inwoner van de stad Utrecht bent en van uw achternaam af wilt omdat er een link gelegd kan worden met het verschrikkelijke koloniale verleden van Nederland, dan hoeft u de rekening mogelijk niet zelf te betalen.

Want een achternaam veranderen kan behoorlijk in de kosten lopen en zorgen voor de gebruikelijke stapels papierwerk. Een verzoek tot naamsverandering indienen bij Justis (de screeningsdienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid) kost al minimaal 835 euro, maar wanneer uw naam met het koloniale verleden te maken heeft komt daar ook nog een psychologische onderzoek van mogelijk duizenden euro's bij kijken. Wordt u afgewezen? Dan bent u het geld wel gewoon kwijt. 

Utrecht wil nu dat dit door de staat wordt vergoed: De gemeente Utrecht vindt dat onwenselijk en wil dat het mensen met een dergelijke achternaam makkelijker wordt gemaakt die te wijzigen. Desnoods betaalt de gemeente de rekeningen zelf, meldt ze aan NU.nl

Goed nieuws dus voor iedereen die afstamt van (voormalige) slaven. Het Nederlandse ambtelijk bestel had vroeger geen trek om voormalige slaven fatsoenlijke achternamen te geven. Denk daarbij aan namen als Madretsma (Amsterdam achterstevoren), Eendragt (naar de plantage waar ze op werkten), of Wijntak (typische Nederlandse achternamen als Janssen mochten niet, dus werd dit maar verzonnen).

Zorgt allemaal voor een bloedende wond die nooit meer heelt. Utrecht verwacht in december te weten hoeveel inwoners hun achternaam zouden willen veranderen en of de gemeente hiervoor zelf de kosten kan opbrengen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml