Eenverdieners spekken staatskas meer dan tweeverdieners
Binnenland

Eenverdieners spekken staatskas meer dan tweeverdieners.

Iedereen gaat er in het nieuwe kabinet op vooruit, hoorden we de geliefde premier Rutte laatst nog verkondigen. We weten inmiddels allemaal dat dat de zoveelste 'verspreking' betreft, maar daar willen we liever zo min mogelijk aandacht meer aan besteden.

Uit een nieuw rapport van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat mensen die in hun eentje voor het inkomen binnen een gezin of stel zorgen, vaker relatief meer belasting betalen dan tweeverdieners. En we hebben slecht nieuws te melden: dit gaat steeds meer mensen die in hun eentje voor de kost zorgen overkomen.

Dit heeft alles te maken met het overheidsbeleid anno 2005 om meer vrouwen door middel van belastingvoordelen aan het werk te krijgen, mede daardoor is het aandeel tweeverdieners gestegen en het aandeel economisch zelfstandige vrouwen ook.

Hogere belastingdruk

Heel fijn natuurlijk, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat het inkomensverschil tussen een- en tweeverdieners is opgelopen, omdat de belastingvoordelen voor eenverdieners juist zijn afgebouwd.

Met andere woorden: u draagt als eenverdiener over hetzelfde inkomen meer centjes af aan de staat dan wanneer uw man/vrouw/genderneutrale partner ook zou werken. Wanneer er ook nog eens kids bij komen kijken, dan lopen die verschillen nog verder op. Dat lijkt ons toch niet helemaal de bedoeling, evenals het allesbehalve rooskleurige toekomstperspectief.

"De vraag rijst of een verdere stijging wenselijk is met het oog op gelijkheid en doelmatigheid", zegt het CPB dan ook. Bij dit hele verhaal moet wel gezegd worden dat er alleen is gekeken naar koppels, maar toch.

Alle artikelen geladen. Overzicht →