'Eermoord gevolg van plagerijtjes'
Buitenland

'Eermoord gevolg van plagerijtjes'.

Qandeel Baloch, een Pakistaans social mediafenomeen, werd onlangs door haar broer vermoord omdat zijn vrienden hem sarden met haar - in hun ogen - 'ongepaste' gedrag, aldus de moeder. Om de vermeende eer van zijn familie en die van hemzelf te redden had Muhammad Wasim zijn zus gewurgd. 

Anwar Wai, Balochs moeder, zegt dat de jongeman razend kon worden van de plagerijtjes. De eermoord op Baloch - die in werkelijkheid Fauzia Azeem heette - heeft volgens The Guardian geleid tot nieuwe oproepen om zulke misdrijven harder te bestraffen. 

De 'eer' van de straatarme familie moge dan gered zijn, de problemen zijn nog niet over. Niet alleen zit de zoon in de bak te wachten op zijn proces, ook heeft de moord de familie niet bepaald financieel gewin gebracht. Qandeel ondersteunde namelijk met haar inkomsten liefst twaalf familieleden, maar die zitten nu - weliswaar eervol - op een houtje te bijten. 

Volgens officiële statistieken worden jaarlijks zo'n duizend Pakistaanse vrouwen afgeslacht bij familiegerelateerde gewelddadigheden. Plegers van de eermoorden (of: eerwraak) ontlopen vaak gevangenisstraf omdat familieden het recht hebben om ze het misdrijf te 'vergeven'. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →