Eerste D-Day-vlag krijgt ceremonie
Buitenland

Eerste D-Day-vlag krijgt ceremonie.

De allereerste Amerikaanse vlag die op D-Day in Frankrijk kwam, zal medio september op een gepaste manier de oceaan overgescheept worden naar Rotterdam.

De koper van het dundoek, kunstverzamelaar Bert Kreuk, telde 514.000 dollar neer voor de vlag. In de vlag zit een kogelgat die op 6 juni 1944 veroorzaakt werd door een Duits machinegeweer. De vlag zal echter niet zonder slag of stoot de landsgrenzen van de VS verlaten. De ministeries van defensie in Amerika en Nederland zijn uit respect iets speciaals van plan in de vorm van een ceremonie.

D-Day

De vlag, die ruim zeventig jaar in bezit was van Howard van der Beek, zo weet het AD. Van der Beek stierf in 2014, waarna zijn familie de beslissing maakte om het collectorsitem van de hand te doen. De nieuwe eigenaar Kreuk is vooral verbaasd over het feit dat de vlag op een veiling terechtkwam. "Zoiets hoort eigenlijk in een museum. De vlag is van grote historische waarde, we moeten daar respectvol mee omgaan." Kreuk noemt zijn souvenir een 'emotionele' aankoop. Voordat het dundoek bij haar nieuwe eigenaar terecht zal komen, zal het eerst te bewonderen zijn in verschillende musea in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de VS.

Alle artikelen geladen. Overzicht →