Eerste Kamer neemt omstreden D66-donorwet aan
Binnenland

Eerste Kamer neemt omstreden D66-donorwet aan.

De kogel is door de kerk: de uiterst omstreden wet van D66-minister Pia Dijkstra is door de Eerste Kamer goedgekeurd. Met de wet bent u in principe orgaandonor, al mag u altijd 'nee' zeggen.

Uiteindelijk bleek een uiterst kleine meerderheid in de Eerste Kamer het voorstel te steunen. 38 senatoren stemden voor, 36 tegen. Vanzelfsprekend waren veel fracties dan ook verdeeld. Van de partijen die meerdere leden in de Eerste Kamer hebben, stemde verrassend genoeg alleen D66 in zijn geheel voor.

In de nieuwe wet komt het erop neer dat u orgaandonor bent tenzij u uitdrukkelijk - en waarschijnlijk in drievoud - heeft laten weten dat niet te willen. Tot nu toe was het zo dat u zelf mocht aangeven of u uw organen na overlijden wil doneren.

Gevolg hiervan was echter dat vele potentiële orgaanleveranciers zich niet lieten registreren. En dat was niet oké, want uw medemens heeft er meer aan als organen worden hergebruikt.

De discussie in de senaat ging de afgelopen weken over de positie van nabestaanden. Dijkstra zegde de Eerste Kamer toe dat nabestaanden - hoewel ze geen 'vetorecht' hebben - in feite het laatste woord houden. Hoe dat dan in de praktijk eruit gaat zien, blijft echter vaag.

Alle artikelen geladen. Overzicht →