Eerste Kamer zet streep door verlenging coronawet

Eerste Kamer zet streep door verlenging coronawet 

17 mei 2022 - 15:45

Hoera! De Eerste Kamer is tegen een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronawet. Dit betekent dat het kabinet nu geen wettelijke grondslag meer heeft om beperkende maatregelen af te kondigen, zoals het dragen van mondkapjes of het houden van afstand.

Officieel moet er vanavond nog gestemd worden, maar duidelijk is dan veertig van de 75 senatoren in het debat over de vijfde verlenging van de tijdelijke wet al hebben laten weten tegen te zullen stemmen. De oppositie ziet geen noodzaak meer tot de wet, nu het aantal coronabesmettingen niet hoog is.

En dat is dus een probleem voor Rutte, Kuipers en co. want de regeringspartijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Naar eigen zeggen is de coalitie ook uiterst kritisch over een nieuwe verlenging, maar wil graag een wet achter de hand hebben om de burger in het gareel te houden mocht het coronavirus opleven en nieuwe maatregelen nodig zijn.

De hele Eerste Kamer vindt bovendien dat het kabinet veel eerder had moeten beginnen aan de herziening van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Via die wet moet structureel worden geregeld welke beperkende maatregelen het kabinet mag nemen bij een pandemie, zoals corona. Zorgminister Ernst Kuipers komt voor 1 september met een wijziging van de Wpg. Pas na bekrachtiging van die wetswijziging door de Tweede en Eerste Kamer is er weer een wettelijke grondslag voor het kabinet om u te pesten beperkende maatregelen te nemen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml