Eerste slachtoffer in een oorlog is de waarheid

Eerste slachtoffer in een oorlog is de waarheid 

14 maart 2022 - 15:24

De befaamde slagzin ‘Het eerste slachtoffer in een oorlog is de waarheid’ wordt toegeschreven aan Winston Churchill. Maar die nam 'm over van Nicolò Machiavelli, die ‘m neerschreef in z’n beroemde boek ‘De Vorst’. Maar ook Machiavelli was niet de eerste die ‘m op papier zette. Dat was Plato, in z’n gereputeerde reeks ‘Contemplaties’, en hij beschrijft hoe hij, weliswaar in vredestijd, nadacht over hoe de volkeren onmogelijk met elkaar konden samenleven, dat het vastleggen van landsgrenzen berustte op louter toeval, en dat rassen, andersdenkenden, en armen en rijken het altijd tegen elkaar zouden opnemen.

Ook in zijn tijd was de waarheid het eerste slachoffer van de oorlog, omdat leiders hun manschappen dingen wijsmaakten die gebaseerd waren op leugens, die hen werden aangereikt door door knappe koppen, wier enige rol in de stijd was om de vijand af te schilderen als een door God benoemde eeuwige verliezer. Er is geen haar veranderd. Van de week zag ik een Oekraïnse soldaat zeggen in de camera: ‘Wij vegen de Russen weg van de aardbodem’. Terwijl hij dit zei zag je niet ver achter z’n rug ongeveer tweehonderd Russische tanks komen aandenderden, die de Oekraïners probeerden tegen te houden met barricades gemaakt van zandzakjes, oude auto’s, op elkaar gestapelde kiezelstenen, en afgedankte electrische toestellen. Een hoop koffiezetapparaten uit de jaren negentig moesten de tanks pareren, en de commandant van een groep Oekraïnse soldaten, bestaande uit lui die in het reguliere leven advocaten, meubelmakers en werkloze sigarenmakers zijn, zei dat z’n strijders meedogenloze smeerlappen waren die iedere ochtend bij het ontbijt een Rus tusssen hun boterhammen legden.

Je kunt dus gerust zeggen dat aan de Oekraïnse kant heel wat afgelogen wordt, maar wat dat betreft zijn de Oekraïners natuurlijk kleine jongens vergeleken met de Russen. Die beweren dat de Amerikanen in Oekraïne labo’s geïnstalleerd hebben waar biologisch en chemische wapens geproduceerd worden, terwijl ongeveer de enige fabrieken die de VS in Oekraïne hebben gebouwd bedrijven zijn waar binnenbanden van fietsen worden gemaakt. Dit bij wijze van spreken. De kwestie is dat de Russen de aperte leugens aan elkaar rijgen, en ze illustreren hun onzin met zelfgemaakte beelden, valse geluidsfragmenten en fake interviews met Poetin-vertrouwelingen die van de hele oorlog geen seconde last hebben, en die dan bijvoorbeeld zeggen: ‘De Oekraïnse regering bestaat uit nazi’s want hun minister van cultuur heeft “Mein Kampf” van Hitler in z’n boekenkast’. Of: ‘President Poetin is bezig met Rusland te vrijwaren van een atoomaanval van de westerse mogendheden’. Of: ‘De hond van president Zelensky van Oekraïne is getraind om Russische kleuters in hun onderbuik te bijten.’

Als je in Rusland enig gezond verstand hebt, en opwerpt dat deze uitspraken complete nonsens zijn, dan is de kans dat je wordt opgepakt en naar een soort van dodenkamp wordt gevoerd geen negenennegentig maar honderd procent. Wij, als degenen die de noodzaak van die oorlog niet begrijpen, niet willen begrijpen, en nooit zullen begrepen hebben, doen er goed aan om van nagenoeg niemand die iets over deze oorlog zegt, een woord te geloven. We doen er goed aan om te beseffen dat deze oorlog niet verschilt van andere oorlogen, en een nutteloze strijd is van goed tegen kwaad waarbij het goede voor het kwade niet moet onderdoen qua bedrog, wreedheid, vernietiging, en menselijke onwaardigheid. We doen er goed om om simpelweg te wachten op een bibberende vinger die in de richting gaat van de rode knop. Die rode knop is trouwens niet rood maar gitzwart.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.