Judoka die Israëliër hand weigert moet OS verlaten
Sport

Judoka die Israëliër hand weigert moet OS verlaten.

De Egyptische judoka Islam El Shehaby moest gisteren tijdens de Olympische Spelen tegen zijn Israëlische tegenstander Or Sasson spelen. Voor de wedstrijd moesten de twee elkaar de hand schudden, maar de Egyptenaar weigerde. Dat kostte hem de wedstrijd.

 

De spanning tussen de twee judoka's was vrijdag al te voelen. Toen wilde El Shehaby (op de foto in het blauw) na zijn nederlaag niet buigen voor de Israëliër. De scheidsrechter greep in omdat dit volgens de judoregels wel moet. Uiteindelijk gaf hij een minimaal knikje en werd onder luid boegeroep uitgejoeld. 

Ondermijning van de Olympische gedachte

Het Internationaal Olympisch Comité verweet El Shehaby de Olympische gedachte te ondermijnen en de gedachte van fair play. Hij kreeg een 'strenge reprimande' en de stempel voor 'onbehoorlijk gedrag'. Dat hij zich probeerde te verdedigen door te zeggen dat hij geen judoregel overtreden had, hielp hem niet. Hij werd uiteindelijk door het Egyptisch olympisch comité naar huis gestuurd. Het Egyptisch comité werd er wel op aangesproken de sporters in hun land de waarden van de Olympische Spelen nog eens op het hart te drukken, schrijft De Morgen.

'Geen probleem met joden'

Er wordt ook nog gedacht dat El Shehaby door fans onder druk was gezet om de wedstrijd helemaal niet te spelen, omdat het een belediging zou zijn voor de islam. "Ik heb geen probleem met joden of welk geloof dan ook", zei El Shehaby na de wedstrijd tegen judoblad L'Esprit du Judo. "Maar om persoonlijke redenen kun je me niet vragen handen te schudden met iemand die in die staat (Israël, red.) woont, helemaal niet ten overstaan van de hele wereld", licht de Egyptenaar zelf toe.

Alle artikelen geladen. Overzicht →