'EHBO'ers willen niet reanimeren'
Binnenland

'EHBO'ers willen niet reanimeren'.

Zorgwekkende uitkomsten na een onderzoek dat is uitgevoerd door TNP NIPO. Hieruit blijkt dat een derde van mensen die in het bezit zijn van een EHBO-diploma iemand niet wil reanimeren wanneer dit nodig is. Van de mensen zonder diploma wil liefst 84 procent niet ingrijpen bij een noodgeval.

Mocht u bewusteloos raken, dan kunt rekenen op de hulp van 80 procent van de gediplomeerden. 30 procent van de gediplomeerden zal u volgens het onderzoek gewoon aan uw lot overlaten. Bij een bloeding liggen deze cijfers nog iets lager: 75 om 40.

Daar de eerste minuten na een ongeval letterlijk van levensbelang zijn, is het Rode Kruis zeer bedroefd over de uitkomsten van het onderzoek. Volgens een woordvoerster zijn mensen zonder diploma vaak bang om fouten te maken, en weten zij in de meeste gevallen niet hoe te handelen bij een noodsituatie.

Prijskaartje

Het plan is nu om EHBO-cursussen die het Rode Kruis zelf verkoopt, actiever aan te gaan bieden. Zo hopen zij meer gediplomeerden te realiseren, zo weet het AD. Omdat er aan de cursussen een behoorlijk prijskaartje vastzit, biedt de hulporganisatie de cursus ook online aan en via de speciale EHBO-app.

Alle artikelen geladen. Overzicht →