Eierstokloze Olympiër zorgt voor geslachtsophef
Sport

Eierstokloze Olympiër zorgt voor geslachtsophef.

Ben je als dame zonder eierstokken en met een flinke aanmaak van testosteron eigenlijk nog wel een vrouwmens? Het is de vraag die is gerezen rondom de 25-jarige renster Caster Semenya uit Zuid-Afrika. 

Doordat de sportster driemaal de testosteronproductie heeft van een normale vrouw, en niet uitgerust is met een baarmoeder of eierstokken, klinken er stemmen dat ze geen echte vrouw is. 

Semenya heeft hyperandrogenisme, waardoor de dame teveel mannelijke hormonen aanmaakt. Hierdoor zou de olympiër zelfs als hermafrodiet gezien kunnen worden, hoewel Semenya zich identificeert als een vrouw. 

Ze is in Rio de favoriet op de 800 meter, weet de Daily Mail. Tot voor kort moesten atletes met deze aandoening testosteronverlagende middelen slikken, maar de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) maakte daar een eind aan. Er zou namelijk geen verband zijn tussen hyperandrogenisme en betere prestaties. Sindsdien zijn Semenya's prestaties beter dan ooit: de vraag is wat er gebeurt met deze Fanny Blankers-Koen-achtige praktijken als de dame goud wint. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →