'Eigen volk' eerst op onbetaalbare woningmarkt

'Eigen volk' eerst op onbetaalbare woningmarkt 

03 december 2021 - 10:51

Hoera! In een poging om onbetaalbare woningen een tikkeltje betaalbaarder te maken, mogen gemeenten binnenkort een deel van de nieuwbouwkoopwoningen gaan toewijzen aan de eigen inwoners. 

Daarvoor moet de Huisvestingswet aangepast worden en de verwachting is dat dit in januari rond is, waarmee het demissionaire kabinet tegemoet komt aan een wens van de gemeenten. Doen ze toch nog een keertje wat goeds. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 30 procent van de sociale koopwoningen. Dat zijn huizen tot 355.000 euro. Daar kopen we in de grote steden tegenwoordig nog geen bezemkast voor, maar het is een begin.

Volgens De Volkskrant willen onder meer Zaanstad, Ede, Vijfheerenlanden, Utrechtse Heuvelrug, Bergen (N-H) en Oldebroek starters voorrang gaan verlenen. Samen met het feit dat het beleggers onmogelijk moet worden gemaakt om massaal huizen op te kopen, moet dit er voor zorgen dat de oververhitte woningmarkt wat minder oververhit raakt.

Liever het geld in een bodemloze put gooien door te huren? Op dit moment mogen gemeenten al huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. In een wijziging van de Huisvestingswet wordt dit percentage ook verhoogd. Het gaat van 25 naar 30 procent. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml