Eilandbewoners willen wel geld, stemmen niet
Binnenland

Eilandbewoners willen wel geld, stemmen niet.

Moeten we dit bericht nu in de categorie Binnenland of Buitenland plaatsen? Officieel Binnenland, want Bonaire, St. Eustatius en Saba hebben sinds de staatkundige hervormingen in 2010 de status van bijzondere Nederlandse gemeente.

Maar goed. Wel ineens onderdeel willen zijn van Nederland als een orkaan schade aanricht op je thuiseiland, maar wanneer we dan iets terugverwachten het massaal laten afweten? Zo rollen onze overzeese landgenoten blijkbaar.

Nu hebben wij sowieso al niet zo'n hoge pet meer op van Sint-Eustatius, sinds zij Nederland recentelijk nog afschilderden als kolonalisten en imperialisten. Maar dat geheel terzijde.

Sorry, 1,66 procent heeft toch gestemd

Okee, dat er helemaal niemand stemt is ook weer niet waar. Om 19.00 uur Nederlandse tijd had liefst 1,66 procent van de stemgerechtigden op Bonaire, St. Eustatius en Saba de moeite daartoe genomen. Dat is een applausje waard en weer eens een andere bezigheid dan de hele dag in een hangmat van een graadje of vijfentwintig gemiddeld genieten.

Volgens radiojournalist Gian-Carlo Maduro komt het allemaal doordat op Bonaire in ieder geval niemand afweet dat het referendum vandaag gehouden wordt. Even hoor, in 2018 zullen zij toch wel over een mobiele telefoon met 4G-netwerk en internetverbinding, een televisie (op Sint-Maarten hebben genoeg inwoners die) en een computer beschikken?

Alle artikelen geladen. Overzicht →