Eindelijk: Kabinet gaat opleggen tbs makkelijker maken
Binnenland

Eindelijk: Kabinet gaat opleggen tbs makkelijker maken.

Het duurt allemaal eventjes en er zijn wat 'incidenten' voor nodig, maar het kabinet gaat naar eigen zeggen eindelijk eens maatregelen nemen om tbs-weigeraars aan te pakken.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil in de wet verduidelijken wie in aanmerking komt voor tbs en rechters en officieren van justitie daarover bijscholen. Ook moet de rechter voortaan niet alleen bekijken of een psychische stoornis een rol heeft gespeeld bij het gepleegde misdrijf, maar zich vooral ook over de kans op herhaling buigen.

Rechters kunnen nu ook al verplicht psychiatrisch laten behandelen in een tbs-kliniek zonder dat onderzoekers een stoornis hebben kunnen vaststellen. Als de rechter zo'n stoornis aannemelijk vindt, kan hij ook veroordeelden die onderzoek door psychiaters weigeren tbs opleggen. Maar rechters schrikken daarvoor vaak terug.

De roep om de regels bij 'weigeraars' voor rechters eenvoudiger te maken, klinkt sinds de moord op Anne Faber steeds luider. De man die de verkrachting van en moord op deze studente heeft bekend, ontliep bij een eerdere veroordeling tbs door niet mee te werken aan psychiatrisch onderzoek.

Alle artikelen geladen. Overzicht →