Eindhoven schrapt Witte de Withstraat, Turkse piraat mag wel
Binnenland

Eindhoven schrapt Witte de Withstraat, Turkse piraat mag wel.

Gevalletje logica in Nederland anno 2018. De naam Witte de With moest en zou uit het Eindhovense straatbeeld verdwijnen, maar de naam van een Ottomaanse piraat (Barbaros) elders in de buurt mag wel gewoon. 

Komt allemaal omdat Barbaros geen witte man was die zich schuldig maakte aan slavernij, dus is het niet erg dat hij in het verleden de meest gruwelijke misdaden heeft begaan, bovendien moet u die 'misdaden' wel in de historische context plaatsen de naam "door burgerparticipatie was gekozen".

Toen er in 2008 straatnamen in Eindhoven moesten komen, mocht iedere inwoner van de Lichtstad meedoen. De naam Barbaros kreeg daarbij de meeste stemmen en Witte de With verdwijnt, ondanks een gisteren ingediende motie van LPF Eindhoven 'Houd de straatnaam Witte de With in ere'. Die motie werd namelijk vrolijk verworpen door de gemeenteraad.

"Er moest en zou een 'buitenlandse' zeeheld benoemd moeten worden, gezien de nieuwe samenstelling van de wijk", zegt Louis den Brok voormalig lid van de straatnamencommissie tegen het Eindhovens Dagblad.

Alle artikelen geladen. Overzicht →