Revolutionair: Stadsbus 040 rijdt op mierenzuur 

06 juli 2017 - 11:22

In Eindhoven is vandaag de eerste stadsbus van brandstof overgestapt op mierenzuur. Het revolutionaire idee is ontwikkeld door techneuten van de Technische Universiteit van de Lichtstad.

Voor de scheikundige verbindingen hoeven geen mieren op grote schaal geperst te worden. Het stofje is te vinden in zowel wezens als planten en kan bereid worden door enkel methanol, water en koolstofmonoxide toe te voegen, schrijft De Volkskrant.

Studenten van de TU waren vandaag aanwezig bij de onthulling van het voertuig. Max Aerts van het studententeam Team Fast beschrijft mierenzuur als  'waterstof 2.0'. Het is volgens hem een schone, klimaatneutrale energiedrager. Net als waterstof, maar dan beter handelbaar. Daarnaast is mierenzuur bij kamertemperatuur vloeibaar en hoeft daarom niet onder krankzinnig hoge druk te worden opgeslagen, zoals waterstof. Hierdoor kan het ook makkelijk getransporteerd worden. 

Een andere voordeel is dat mierenzuur gewoon getankt kan worden. Dat maakt het ook geschikt voor personenauto's. Op 50 liter mierenzuur kan een auto ruim 250 kilometer rijden. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie