Kinderombudsman eist: Haal jihadkids terug uit Syrië
Binnenland

Kinderombudsman eist: Haal jihadkids terug uit Syrië.

Klinkt als een goed doordacht plan van de Kinderombudsman: gehersenspoelde kindertjes uit IS-gebied naar de optimale verzorgingsstaat terughalen.

Sterker nog, in een rapport dat vandaag is verschenen gaat het nog een stap verder: "Nederland moet alles doen wat in zijn macht ligt om deze kinderen terug te halen. Niets doen is onacceptabel en in strijd met Kinderrechtenverdrag."

Kids kunnen er ook niks aan doen

Met andere woorden, Nederland is eigenlijk misdadig bezig als de eis van de Kinderombudsman niet wordt ingewilligd. Want ja, die kids kunnen er niets aan doen dat ze met papa en mama op jihad naar Syrië moesten gaan. Dat ze ondertussen misschien wel een cursus 'dood en verderf zaaien' hebben gekregen is niet belangrijk.

Momenteel zitten velen van hen nu in kampen vast. "Deze kinderen worden ernstig bedreigd in hun ontwikkeling. Als ouders hun kinderen niet beschermen, móet de overheid dit doen."

'Los het zelf maar op'

Maar wat vindt de regering hier nou eigenlijk van? Het Kabinet stelt dat de situatie in het gebied te onveilig is om even vrolijk naartoe te trekken en vindt dat vaders en/of moeders met kinderen maar op eigen houtje moeten proberen een ambassade in een van de buurlanden te bereiken. Dat dit wellicht moeilijk is, is niet 'ons' probleem.

Maar hier heeft de Kinderombudsman dus geen boodschap aan. Het noemt dit 'een schijnoplossing'. Wanneer Nederland niet op eigen kracht hier iets aan kan doen, moet er maar internationaal samengewerkt worden.

Omdat het blijkbaar niet duidelijk is, legt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in het WNL-programma Goedemorgen Nederland het nog maar eens even uit:

Alle artikelen geladen. Overzicht →