
Elektrisch rijden was kut, is kut en zal kut blijven
Menig automobilist wist het al, nu wordt het ook nog eens bevestigd door doorrekeningen die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn gemaakt. Het gaat nog jaren duren voordat elektrisch rijden goedkoper is dan rijden in een benzineauto.
En dat is niet het enige probleem waar de elektrische automobilist tegenaan loopt. Inwoners van Gelderland en Overijssel die in een Tesla-achtige auto willen rijden, moeten weken, zo niet maanden wachten op een laadpaal omdat er een tekort is aan elektriciteit. Het stroomnet kan de extra vraag namelijk niet aan! Je zou het niet verzinnen als het niet echt waar was. Heb je dus net een elektrische wagen aangeschaft omdat je dacht daarmee lekker voordelig te kunnen rijden, wat dus helemaal niet zo is, heb je ook nog eens geen laadpaal om dat klereding op te laden.
Zo gek is zo'n benzineauto dus nog helemaal niet. Volgens Jesse Klaver en Frans Timmermans gaat daardoor wel de wereld dood, maar de batterijen in de elektrische auto's en elektrische bakfietsen waar zij (en vooral Jesse) in rijden, zijn ook niet per se heel goed voor moedertje natuur. En kom op, een auto heb je om te rijden en het is toch iets simpeler om je tank in een minuutje van wat Euro95 te voorzien dan ellenlang bij zo'n trage laadpaal langs de snelweg te moeten staan.
Daarbij komt dat de elektrische auto's tijdenlang in de markt zijn gezet als duurzaam en goedkoop alternatief voor de benzineauto. Een aanschafsubsidie van het Rijk erbij moest ervoor zorgen dat ook de gewone man aan de stekker ging. Maar het Rijk zou het Rijk niet zijn als ze niet weer met nieuwe regels zouden komen die alles weer helemaal in de war schoppen. Vanaf 2025 moet er namelijk ineens óók voor elektrische auto's wegenbelasting betaald worden en door die vervuilende accu's zijn elektrische wagens loodzwaar.
De gewone man met zijn stekker kan straks dus lekker de portemonnee trekken en de elektrische bak is ineens een stuk duurder op jaarbasis dan een ouderwetse benzineslurper. Op jaarbasis kan dit honderden, zelfs bijna duizend euro schelen. En dat is toch weer een lekkere vliegvakantie naar Spanje.
Woon je in Overijssel of Gelderland, dan ben je dus helemaal de sjaak. En dat terwijl er de komende zeven jaar liefst 400.000 openbare laadpalen nodig zijn om de Haagse beleidsdoelen te halen! Hoe dat opgelost gaat worden? Niemand die het weet. Wel wordt er een hoop over gepraat, maar de consument die nu de markt op gaat op zoek naar een nieuwe auto heeft daar natuurlijk niks aan. Een benzineauto is voor nu simpelweg voordeliger, sneller en handiger.
{{comment.text}}