En de ondernemer dan, Mark?!

En de ondernemer dan, Mark?!  

24 april 2020 - 10:51

Beste Mark,

Laat ik dan maar de vraag stellen die álle duurbetaalde journalisten na de persco afgelopen dinsdag vergaten te stellen: waarom worden er geen economen betrokken bij de besluitvorming rondom de aanpak van Covid-19? Waarom wordt de beoordeling omtrent de bestrijding van dit virus overgelaten aan biologen en artsen? Waarom is er nog geen grafiek van het aantal faillissementen die de aanpak van Covid-19 met zich meebrengt? Er zijn immers ook grafieken die de exponentiële groei van het aantal doden aantonen. Waarom Mark, beste MinPres, wordt deze crisis als zorgcrisis benaderd en wordt de economische crisis die deze aanpak met zich meebrengt, consequent genegeerd?

Ik kan het antwoord zelf wel geven Mark. Dode mensen doen het briljant op tv – programmamakers smullen van leed. Hoe meer doden, hoe harder er om jouw hoofd geschreeuwd zal worden: “Onze MinPres kiest voor de economie in plaats van levens!’ Ik kan het gedram van de monkeys vermomd als journalist op radio en tv uittekenen. En ik weet: jij weigert de geschiedenis in te gaan als de MinPres die meer Nederlandse doden op zijn geweten heeft dan noodzakelijk was. Heus, ik snap het.

Maar ik had meer verwacht van mijn MinPres. In wezen ben je niet ijdel, maar de Covid-19 crisis is een beeldvormingscrisis geworden. Het gaat om beheersbaarheid – niet van het virus maar van het imago. Er zijn geen winnaars, behalve de peilingen. Niemand wil dood, maar iedereen is wél vergeten dat mensen sterfelijk zijn. Sterker nog, verzekeraars hebben allang de prijs van een mensenleven bepaald; het is de reden voor het exacte aantal IC-bedden dat Nederland telde voor de uitbraak van Covid-19. 500 miljoen euro per jaar besteedden de verzekeraars aan marketing; dat is 500 miljoen euro die niet aan artsen, verpleegkundigen en materialen besteed wordt. Per jaar. Op een wonderbaarlijke manier blijven verzekeraars tot op de dag van vandaag buiten schot – het tekent het stuitende gebrek aan intellect van onze vaderlandse pers maar ja, iets met peanuts en monkeys. Niet de verzekeraars maar jij, als MinPres, bent de kop van jut. Het is een rol die je omarmt omdat je vastberaden bent om te blijven staan; bovendien tekent het je als staatsman.

De afgelopen week ben ik dagelijks gebeld door ondernemers. Dat ze failliet gaan. Of jullie in Den Haag wel begrijpen wat 7.5% economische krimp, 150.000 faillissementen betekenen? Of jullie niet kunnen bedenken dat je iedereen aan het werk moet laten gaan – en de kwetsbare mensen moeten isoleren? Hun verzorgers moeten beschermen? En hoe het kan dat je zulke horken om je heen hebt verzameld als Klaas Knot en Eric Wiebes? Mannen die het als ondernemer geen dag zouden uithouden maar gelukkig voor henzelf en hun families aan het staatsinfuus zitten? En gewoon een loonstrook hebben die ook deze maand weer uitkeert, plus vakantiegeld? Zij wél. En of jullie begrijpen dat zometeen iedereen in Nederland werkloos is? Iedereen Mark. Behalve politici, ambtenaren en de lakeien bij de Publieke Omroep. Ondernemers lopen tegen een cordon sanitaire van het journaille aan. Iedereen in medialand is #teamRutte, ondernemers mogen alleen hun verhaal doen als ze bereid zijn zich af te laten zeiken en in de hoek te laten zetten als onmensen die ouderen van het leven beroven omwille van zoiets ordinairs als de economie. Niemand durft publiekelijk boos te doen, maar iedereen is straks werkloos.

Mensen zijn sterfelijk Mark, daar kan geen vaccin verandering in brengen. Een economische crisis daarentegen was vermijdbaar. Iedereen ervaart de oorlogssituatie op straat, alleen wordt de vijand met de dag onduidelijker en willen ondernemers weten aan welke kant je staat. Aan de kant van het moordende virus of aan de kant van werkend, belastingbetalend Nederland?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.