Energiebedrijf Engie: 'Minder gas uit Groningen'
Binnenland

Energiebedrijf Engie: 'Minder gas uit Groningen'.

Energiemaatschappij Engie wil veel minder gas uit Groningen afnemen dan verplicht is in haar contract met gasgroothandel GasTerra. Volgens Engie is de vraag naar Gronings gas sterk gedaald en kan de gaswinning daardoor waarschijnlijk ook verder omlaag. GasTerra wil daar echter een stokje voor steken en houdt Engie aan zijn contractuele verplichtingen. 

Engie is bang dat ze de komende jaren blijven zitten met miljarden kuub aardgas, aangezien de vraag naar aardgas is afgenomen in Frankrijk en België. "We mogen contractueel alleen niet zeggen waarom, of vanuit welke hoek er minder vraag is. Er wordt steeds gezegd dat er contractuele verplichtingen zijn en dat het niet minder kan, omdat de leveringszekerheid dan in gevaar komt. Wij zijn een partij met een langetermijncontract en constateren nu dat we gas overhouden. En dat we dus wel degelijk met minder gas uit Groningen toekunnen", zegt een woordvoerder van Engie.

Onzincontracten

Engie zit vast aan afspraken met GasTerra die dateren van voor 2010, weet de NOS. Die zorgen ervoor dat Engie meer moet afnemen dan zijn klanten vragen. GasTerra vindt deze uitspraken van Engie onzin: "Ze willen van hun contract af, ze willen minder betalen, en maken daarbij misbruik van een heel gevoelig maatschappelijk thema: de kwestie- Groningen." GroenLinks in de Provinciale Staten van Groningen heeft inzage in de lopende leveringscontracten aangevraagd en hoopt daarmee de gaswinning nog verder te verkleinen.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →