Energieprijs stijgt naar recordhoogte (+300 euro per huishouden)

Energieprijs stijgt naar recordhoogte (+300 euro per huishouden) 

10 december 2018 - 11:04

Waaaaat? Gele hesjes, waarom staat het land nog niet in brand? Geintje natuurlijk, hoe luguber ook. Maar wat geen grap is, is de enorm asociale prijsstijging van de energierekening. Volgend jaar gaat een modelhuishouden gemiddeld meer dan 300 euro meer betalen.

Vergelijkingssite Pricewise komt vandaag naar buiten met de jaarlijkse vooruitblik. Op basis van tarieven van Eneco, Nuon en Essent gaat een gemiddeld gezin volgens hen volgend jaar 327 euro meer betalen voor gas en elektriciteit.

Hoe dat komt boeit verder niemand, we kijken voornamelijk naar onze eigen bankrekening. Omdat sommigen het misschien toch willen weten:

*Stroom- en gasprijzen stijgen door hogere CO2-heffingen
*Klimaatmaatregel die elektriciteitsproducenten betalen en doorberekenen
*Problemen bij Belgische kerncentrales (dreigend stroomtekort waardoor buitenland-inkoop wellicht nodig is)
*Afbouwen gaswinning Groningen duwt gasprijs omhoog

Maar. De echte dieven zitten bij de roverheid. Dat is geen gelul, want bijna de helft van uw rekening gaat bestaan uit BELASTING. Kunnen ze weer onderwijsprojectjes in een zandbank mee financieren en zo.

De Telegraaf meldt dat het huidige kabinet kiest er gewoon voor die belastingdruk nóg verder op te voeren. Zo gaat de energiebelasting op gas omhoog en de belastingteruggave omlaag. Ook de Opslag Duurzame Energie (ODE) – een taks om een klimaatsubsidiepot mee te vullen – gaat tot en met 2023 jaarlijks omhoog. Het is velen een doorn in het oog dat over al deze belastingen ook nog een keer btw wordt geheven.

Het einde is niet in zicht. In het klimaatakkoord wordt onderhandeld over een nieuwe verhoging van de belasting op gas en een verlaging op de belasting van elektriciteit. Hoe dit uitpakt voor de portemonnee moet nog blijken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst. Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie