Engel grotendeels vrijgesproken, wel maand voorwaardelijk voor opruiing

Engel grotendeels vrijgesproken, wel maand voorwaardelijk voor opruiing 

20 januari 2023 - 11:36

De rechtbank in Rotterdam heeft gesproken: Willem Engel (leider van het voormalige Viruswaarheid-clubje) is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor opruiing, maar van vijf andere aanklachten werd hij vrijgesproken.

Daar zal het Openbaar Ministerie (en de 22.581 mensen die de collectieve aangifte tegen hem hadden ondertekend) niet blij mee zijn. In de strafzaak had het OM een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist tegen Engel vanwege een reeks berichten over corona op sociale media.

Engel werd alleen veroordeeld voor een twitterbericht aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties in juni 2020 verboden waren. Dat beschouwt de rechtbank als een oproep tot het begaan van een strafbaar feit, omdat hiermee een lokaal besluit is genegeerd.

Van alle overige berichten werd Engel vrijgesproken, bijvoorbeeld voor de tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen. Ook riep hij zijn volgers op een verzorgingshuis in Goirle te bellen dat wegens een corona-uitbraak voor bezoekers gesloten was.

Engel stond eveneens terecht voor zijn tweet over het sluiten van een restaurant in Nijmegen door burgemeester Bruls, waarin hij de burgemeester een ‘mini-dictatortje’ noemde. Ook daarvan werd Engel vrijgesproken, omdat de oproep om te gaan koffiedrinken bij de ambtswoning van de burgemeester geen opruiing is.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml