Engelse vrouw mag niet scheiden
Buitenland

Engelse vrouw mag niet scheiden.

Een vrouw vindt het na een ongelukkig huwelijk van 39 jaar wel welletjes en vraagt een scheiding aan. 'Nergens voor nodig,' vindt haar man. Daar is de rechter het roerend mee eens: de vrouw moet maar gewoon bij haar kerel blijven. Een fraai stukje traditionele familiewaarden uit Saoedi-Arabiƫ? Jemen? Tenminste nog Rusland? Nee, dit verhaal speelt zich af in Engeland.

Tini Owens (66) heeft 27 redenen aangevoerd waarom ze van haar vent af wil: de man behandelt haar ongevoelig, wantrouwt haar voortdurend en zorgt ervoor dat zij zich niet geliefd voelt. "De eenvoudige werkelijkheid is dat ik al vele jaren wanhopig ongelukkig ben in ons huwelijk. Er is geen uitzicht op verzoening," zo verklaarde ze volgens BBC News. Ze heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de weigering van haar scheiding.

Manlief Hugh Owens vindt een scheiding echter nergens voor nodig. "Op dit moment schrijft de wet voor dat ongelukkigheid, ontevredenheid en teleurstelling geen feiten zijn die een eiser kan aanvoeren om een onherstelbare breuk te bewijzen," aldus de advocaat van de man.

Het is in Groot-Britanniƫ in principe alleen toegestaan om te scheiden als daar aantoonbare redenen voor zijn, maar het komt maar heel zelden voor dat de rechter daadwerkelijk een scheiding tegenhoudt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →