English takes over at Dutch universities
Binnenland

English takes over at Dutch universities.

Engels verdringt het Nederlands op de Nederlandse universiteiten: zo'n 60 procent van zowel bachelor- als masteropleidingen wordt volledig in het Engels gegeven.

Dat blijkt uit onderzoek van de People Paper naar 1.632 opleidingen aan dertien uni's. Vooral bij masteropleidingen zijn studies in het Nederlands rare: bij minder dan 30 procent van alle masters is Nederlands de voertaal. Aan drie universiteiten worden alleen nog maar Engelse masters gegeven. 

Engels wordt gekozen om beter aan te sluiten op de internationale academische wereld. Ook is het een handige manier om te concurreren met universiteiten in het buitenland. Vanwege demografische ontwikkelingen gaan steeds minder Nederlandse studenten studeren, en uni's hopen dit te compenseren door buitenlandse studenten aan te trekken. 

Stone coal English

Niet iedereen is blij met de opmars van het Engels. Hoogleraren klagen over het verlies van de Nederlandse taal. Studenten op hun beurt moeten zien te dealen met onbegrijpelijk steenkolenEngels. Het merendeel van de studenten wordt hierdoor afgeleid, blijkt uit een enquête van studentenvakbond LSVB. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →