Enquêtecommissie: Staat (én NAM) moeten dokken voor ereschuld Grunn

Enquêtecommissie: Staat (én NAM) moeten dokken voor ereschuld Grunn 

24 februari 2023 - 12:16

Eindelijk gerechtigheid voor de Groningers! Het kabinet én de Nederlandse Aardgas Maatschappij (NAM) hebben namelijk een ereschuld te betalen, aldus een van de belangrijkste aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie.

Die aanbevelingen zijn zojuist gepresenteerd tijdens een persconferentie. Nu weten we natuurlijk dat dit zogenaamde 'zwaarste politieke middel' geen moer uitmaakt altijd zin heeft. Hoe dan ook, "boven alles" staat volgens de enquêtecommissie de morele verplichting van het kabinet om zijn eigen belofte na te komen: uiterlijk 2024 moet het Groningenveld echt dicht.

Dat wordt dus weer gas inkopen bij Poetin. Over gas gesproken: de commissie zegt ook dat de NAM eigenlijk zijn claim moet laten vallen op het gas dat nog in de Groningse bodem zit. Daarover loopt momenteel nog een arbitragezaak.

Daarnaast moet er veel meer geld naar de regio, vooral voor toekomstperspectief. Het leef- en vestigingsklimaat moet worden verbeterd. Partijen die decennialang hebben geprofiteerd van de gaswinning, moeten Groningen kortom "netjes achterlaten". Belangrijk is verder dat de schadeafhandeling "milder, makkelijker en menselijker" moet.

Dat zal ook eens tijd worden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml