EP-rapporteur: pak Hongarije keihard aan
Buitenland

EP-rapporteur: pak Hongarije keihard aan.

Als het aan (GroenLinks-) rapporteur van het Europees Parlement Judith Sargentini ligt dan wordt Hongarije keihard gestraft voor wat zij noemt een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden.

Deze dame heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de regering-Orbán en is zich duidelijk kapot geschrokken. Zij roept daarom regeringsleiders op om 'Artikel 7' in werking te laten trekken, een strafprocedure waardoor Hongarije zijn stemrecht in de unie uiteindelijk zou kunnen kwijtraken.

"De zorgen over onafhankelijke rechtspraak in Hongarije, maar ook corruptie, belangenverstrengeling, privacy, de rechten van minderheden en migranten, evenals de vrijheid van religie, meningsuiting, vereniging en de pers rechtvaardigen de conclusie dat het land de rechtsstaat zodanig heeft uitgehold dat het op de strafbank moet", aldus Sargentini.

De parlementsverkiezingen van een paar dagen geleden in het land mondden uit in een afgetekende overwinning voor de rechts-nationalistische Fidesz-partij van de huidige premier Viktor Orbán, die daarmee zijn vierde termijn ingaat. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →