Er gaat niks veranderen: bindend 'referendum' lijkt kansloos

Er gaat niks veranderen: bindend 'referendum' lijkt kansloos 

14 april 2022 - 11:10

De kans dat een soort slap aftreksel van het bindend referendum er doorheen komt lijkt flink geslonken te zijn. Bekende tegenstanders VVD, CDA en SGP lijken bij hun standpunt te blijven. Forum voor Democratie (FVD) laat zijn definitieve stem afhangen van de mening van de partijleden, die zich dit weekeinde in een ledenreferendum over de initiatiefwet van de SP mogen uitspreken. Fractievoorzitter Thierry Baudet van FVD is tegen het wetsvoorstel.

Baudet is tegen, omdat de zogeheten uitkomstdrempel volgens hem onverteerbaar is. Die uitkomstdrempel houdt in dat het aantal tegenstemmers bij het referendum net zo hoog moet zijn als de meerderheid van het aantal stemmers bij de meest recente Kamerverkiezingen. Als die drempel niet wordt gehaald, is de uitslag niet geldig.

Baudet vindt die drempel veel te hoog en vindt dat het referendum daarmee een "fopspeen" wordt. Via een ledenreferendum gaat Forum aan haar leden vragen hoe de fractie moet gaan stemmen. "De uitslag respecteren we", aldus Baudet.

Kortom, een tegenvaller voor indiener Renske Leijten. Zij ging ervan uit 99 van de 100 benodigde voorstanders binnen hebben (omdat het een wijziging van de grondwet betreft moet tweederde van de Kamer voor zijn). Ze hoopte VVD en CDA met argumenten te overtuigen alsnog voor te stemmen. De VVD was overduidelijk: het is en blijft een nee. Ook het CDA lijkt niet overtuigd. 

Gelukkig kunnen we altijd Bergkamp nog trollen:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml