'Erdogan bespioneert Nederturken'
Binnenland

'Erdogan bespioneert Nederturken'.

Koerden, Alevieten en Gülenfans die in Nederland verblijven worden in de gaten gehouden door de Turkse geheime dienst, schrijft de krant van wakker Nederland.

"Vaak staat er bij een demonstratie iemand te filmen of te fotograferen", zegt Latif Tali, lid van de Koerdische beweging en PvdA'er. "Voor ons is het vanzelfsprekend dat de Turkse diensten in Nederland actief zijn. Ik kan het niet hard maken, maar de invloed is voelbaar. We gebruiken om die reden allemaal bijnamen."

Fethi Killi, de voormalig voorzitter van de Alevitische Federatie, bevestigt Tali's verhaal (achter betaalmuur): "Bestuurders kregen bij de grens de vraag of ze nog in functie waren. Ik weet het zeker, onze bewegingen worden allemaal vastgelegd."

Officieel zijn deze activiteiten in Nederland een schending van de democratische rechtsorde, maar volgens een oud-AIVD'er kan ons land er ook baat bij hebben: "De Turkse gemeenschap is heel gesloten, voor ons is het een grote blinde vlek. We kennen de taal niet, de AIVD kan nauwelijks Turken in dienst nemen. We dringen niet door tot de Turkse jeugd, tot de moskeeën, we zijn er nog steeds niet uit of de Gülen-beweging nou een bedreiging is of niet."

Alle artikelen geladen. Overzicht →