Erdogan dreigt met opzeggen vluchtelingenakkoord
Buitenland

Erdogan dreigt met opzeggen vluchtelingenakkoord.

"Als onze eisen niet worden ingewilligd, zijn heropnames [van vluchtelingen] niet langer mogelijk." Met die woorden haalde de Turkse president Erdogan uit naar de Europese Unie en 'het Westen'. 

Over toetreding tot de Europese Unie zegt hij: "De EU is de enige verantwoordelijke en schuldige. Geen enkel land wordt behandeld zoals Turkije. De EU gedraagt zich niet oprecht. We bieden op dit moment onderdak aan drie miljoen vluchtelingen, terwijl de enige zorg van de EU is dat ze niet op hun grondgebied terechtkomen. Als onze eisen niet worden ingewilligd, zijn heropnames niet langer mogelijk."

De Turkse president is erg teleurgesteld over het gebrek aan empathie en steun van het Westen na de mislukte coup in Turkije. Ook vindt hij het spijtig dat geen enkele Westerse bewindspersoon zijn land is komen bezoeken om solidariteit te betuigen. "De hele wereld reageerde na de aanval op Charlie Hebdo, onze premier liep mee in de mars in Parijs. Ik had gehoopt dat er ook zo werd gereageerd na de couppoging in Turkije", zegt Erdogan in Le Monde

Doodstraf

Ook over de doodstraf had Erdogan iets vrij onnavolgbaars te zeggen. "Ik denk dat als een persoon gedood is, alleen zijn familie kan beslissen over het lot van de daders. Als zijn familie vergeving wil schenken kan ze dat doen, maar wij, als staat, kunnen dat niet. De rechterlijke macht kan dat natuurlijk wel, maar als miljoenen mensen in het hele land om de doodstraf roepen moet het Parlement, die over herinvoering beslist, dit verzoek in overweging nemen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →