Erdogan en Brussel hebben 'fittie'
Buitenland

Erdogan en Brussel hebben 'fittie'.

Turkije en Brussel zijn steeds minder goede vriendjes. Sinds Erdogan duizenden Turken heeft opgepakt vindt Europa Erdogan niet meer zo'n fijne gesprekspartner. Volgens de Europese Commissie is er nog een lange weg te gaan wil Turkije ooit lid worden van de Europese Unie. Erdogan heeft op zijn beurt alweer gedreigd dat Europa de consequenties zal voelen als ze minder samen werken met de Turken. 

Een woordvoerder van Erdogan zou in een televisie-interview hebben laten weten "als ze terugvallen op dergelijke maatregelen, zullen ze moeten leven met de gevolgen", zo citeert het AD

Erdogan houdt de EU in een houdgreep met zijn vluchtelingendeal. Lange tijd werd alles wat er gebeurde uit naam van de democratie in Turkije met de mantel der liefde bedekt door Europa, maar nu werd het Brussel toch wel wat te gortig.

Serieuze terugval

EU-commissaris Johannes Hahn sprak volgens Trouw over een 'serieuze terugval' in democratische waarden in Turkije. Daarmee doelde hij op de onafhankelijkheid van de rechtspraak, de vrijheid van meningsuiting en andere fundamentele vrijheden.

VN-rechter

Intussen is in Turkije weer een rechter opgepakt meldt het ANP. Ditmaal Aydin Sedaf Akay die voor het tribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag werkt. Hoewel hij diplomatieke onschendbaarheid zou genieten heeft de Lange Arm van Ankara hem toch opgesloten op verdenking van deelname aan de coup van afgelopen zomer. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →