Erdogan: Lira sucks maar hee, we hebben Allah
Buitenland

Erdogan: Lira sucks maar hee, we hebben Allah.

De Turkse lira verloor in twaalf maanden tijd zo'n 67 procent aan waarde. Komt allemaal door Donald Trump, zo stelt de Turkse president Erdogan. Hij zou Turkije met dreigementen en sancties op de knieën willen dwingen. Gelukkig stelt Erdogan zich strijdvaardig op: "Wij buigen voor niemand. "Zij hebben de dollar, wij hebben Allah."

Dat scheelt een hoop, zo'n hogere macht. Kun je goed boodschappen van doen, je vaste lasten mee betalen en je kunt er vast ook je familie financieel mee onderhouden. 

Toch is Erdogan niet zo heel erg zeker van de van bovenaf geboden hulp. Bijkans roept hij onderdanen op eventueel onder een matras verstopte dollars, euro's en/of goud in te komen wisselen voor de lira.

Daarmee herhaalt de recente geschiedenis zich. In december 2016, toen het instabiele muntje ook al een vrije koersval maakte, kregen mensen die door middel van een bonnetje konden bewijzen dat zij hun liquide middelen hadden ingeruild voor Lira's als beloning gratis knipbeurten, porties vis of zelfs grafstenen.

Nu lijkt het tegenovergestelde scenario zich te ontvouwen. Uit vrees voor nog meer waardevermindering van de lira meldden Turkse banken afgelopen vrijdag een toeloop van het aantal mensen dat dollars en euro's wilden opnemen. Nu maar hopen dat Erdogan niet achter de namen van deze mensen komt, dan zou het nog weleens naar voor hen kunnen aflopen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →