Erdogan: 'Meeste staatsvijanden gesloopt'
Buitenland

Erdogan: 'Meeste staatsvijanden gesloopt'.

Maatschappelijke organisaties "die tegen de Turkse staat werken" zijn volgens president Recep Erdogan goeddeels vernietigd tijdens het nu al veertien jaar durende regime van zijn islamistische AK Partij. De religieus geïnspireerde leider deed deze uitspraken gisteren onder het genot van een iftarmaaltijd in zijn paleis te Ankara. 

"Groepen in het maatschappelijk middenveld van Turkije werden jarenlang gezien als instituten die opereerden ondanks de overheid, de regering, of zelfs ertegen", aldus Erdogan volgens de Turkse nieuwssite Hürriyet. "Dit euvel, dat de kloof tussen staat en natie reflecteert, is gecorrigeerd gedurende ons 14-jarige regime."

Erdogan deed zijn uitlatingen tegenover vertegenwoordigers van organisaties uit de Turkse samenleving. "Overheidsafdelingen en burgerorganisaties", zo verklaarde hij, "werken nu hand in hand aan het algemeen belang." De politicus prees de aanwezigen dan ook voor het symboliseren van "de samengroei van staat en natie".

Erdogan stelde "sterke steun" vanuit de clubs te hebben ontvangen in zijn strijd tegen terreur en tegen de "parallelle structuur", waarmee hij doorgaans zijn in ballingschap levende aartsvijand Fethullah Gülen duidt. "De parallelle structuur, ooit onze grootste, machtigste en meest wijdverbreide maatschappelijke organisatie, spatte als een glazen paleis uiteen toen haar verraad aan het licht kwam", aldus Erdogan. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →