Erdogan sloopt tegenstanders de moeder
Buitenland

Erdogan sloopt tegenstanders de moeder.

Het regime in Ankara is na de mislukte staatsgreep zijn campagne tegen - al dan niet vermeende - tegenstanders aan het opvoeren. Liefst 2.250 organisaties uit het maatschappelijk middenveld zijn overgenomen door de staat. 

Volgens AP is het aanpakken van organisaties die een gevaar voor de staatsveiligheid zouden opleveren "een nieuwe tactiek tegen de coupplegers". Het overheidsbeleid richt zich vooral op de sectoren zorg en onderwijs

President Recep Tayyip Erdogan kritiseerde via France 24 vandaag in zware bewoordingen westerse landen die bezorgdheid hadden geuit over mogelijke mensenrechtenschendingen in de nasleep van de putsch. 'Zuiveringen' deden al 10.000 mensen achter tralies belanden en maakten 60.000 werkloos. Erdogan zei echter "geen keus" te hebben in het beleid. "Het is onze plicht, maar dat snappen onze westerse vrienden niet. Ik begrijp niet waarom. Zo krijg ik de indruk dat ze het pas zullen zien als alle politieke leiders van Turkije zijn vermoord, en dan gaan ze dansen van vreugde."

In Turkije geldt de komende drie maanden de noodtoestand. In deze periode zal Erdogan aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, zijn rivaal, vermoedelijk niet zachtzinnig aanpakken. Volgens de president gaat het om "een kanker". De couppoging kostte aan 290 mensen het leven.

Aanval Deventer

Vannacht strekte Erdo's arm zich wellicht ook uit tot in ons eigen Deventer. Daar werd een poging tot brandstichting ondernomen bij een Turks clubhuis, dat volgens Zaman Vandaag behoort tot een stichting die er andere beginselen op nahoudt dan de president. 

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →