Erdogan denkt Trump aan te pakken
Buitenland

Erdogan denkt Trump aan te pakken.

Tüter de tüter, de verwarde man die de scepter zwaait in Turkije begint zorgelijk gedrag te vertonen. Zo eiste hij van de week dat onderdanen hun wél stabiele valuta kwamen omwisselen tegen geld dat nu de waarde heeft van toiletpapier en riep hij gisteren op tot een boycot op Amerikaanse electronica. Vandaag heeft de Turkse regering bekendgemaakt importtarieven te gaan heffen op verschillende Amerikaanse producten.

Daarmee denken de Ottomanen de tegenaanval te hebben ingezet op de Verenigde Staten, volgens hen dé boosdoener van de economische crisis in het land.

De regering van president Erdogan voert importtarieven in op onder meer auto's, steenkool, cosmetica, tabak en alcohol. Trump kondigde eerder al aan dat de Amerikaanse importheffingen op Turks aluminium en staal twee keer zo hoog worden. Daarnaast stelde Trump sancties in tegen twee kabinetsleden van Erdogan.

Het Turkse volk is slachtoffer van het getouwtrek om Andrew Brunson. Trump en Erdogan hadden een zogenaamd 'gentlemen's agreement', waarbij enerzijds de in Israël gedetineerde Ebru Ozkan (verdacht van banden met Hamas) vrij zou worden gelaten en anderzijds Amerikaans predikant Brunson (verdacht van banden met Fethullah Gülen). Trump hield woord, Ozkan kwam vrij. Erdogan bleek geen man van zijn woord, Brunson is nog steeds niet vrij. 

Die verbroken belofte is het begin van de ellende geweest. Stelt u voor, u zou recentelijk maar met een Evet-stem hebben bijgedragen aan meer macht voor Erdogan. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →