Erdogan: 'Turkse basis in Irak blijft'
Buitenland

Erdogan: 'Turkse basis in Irak blijft'.

Diplomatieke spanningen tussen Bagdad en Ankara lopen op nu de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag verklaarde dat zijn leger het noorden van Irak niet zal verlaten. De Iraakse regering eist juist al enige tijd een volledige ontruiming van basis Bashiqa, waar de Turken zijn gelegerd. 

"Niemand zou moeten praten over onze Bashiqa basis, die een blijvertje is", zei Erdogan volgens nieuwssite Hürriyet. "Bashiqa is een verzekering tegen anti-Turks terrorisme." De islamistische leider deed zijn uitlatingen in de provincie Rize, aan de Zwarte Zee. 

Daar verklaarde Erdogan verder dat "Turkije het niet toestaat als Islamitische Staat of een andere terreurgroep Mosoel inneemt". Ook vroeg hij zich af "waar de Iraakse regering was toen Mosoel werd binnengevallen door IS?". Het reli-tuig veroverde de stad in juni 2014. 

'Aanval op Dabiq gestart' 

Erdogan zei verder dat rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) met steun van Turkije de aanval op de door IS bezette plaats Dabiq hebben ingezet. In de mythologie van de jihadisten vindt daar 'de laatste strijd', of iets van die strekking, plaats. 

Meer lezen over Islamitische Staat?
Alle artikelen geladen. Overzicht →