Erdogan verbiedt liedje pianobroeders
Binnenland

Erdogan verbiedt liedje pianobroeders.

De muzikale broers Arthur en Lucas Jussen worden onder de klassieke muziekliefhebbers geprezen en zijn internationale toppianisten. Toch is er een iemand niet zo blij met de broeders, namelijk grote vriend Erdogan. Van hem mochten de twee een bepaald stuk absoluut niet spelen. 

Het gaat om het stuk Night van de Turkse componist Fazil Say. Deze componist is niet bepaald een vriend (lees aartsvijand) van Erdogan. Toen de pianisten voor hun tour naar Turkije het stuk invoerden bij het Ankara Piano Festival was het antwoord dat ze dat stuk niet mochten uitvoeren. Zonder motivatie, maar de broers wisten al hoe laat het was, weet het AD

Fay staat bekend om zijn felle atheïstische houding en grappen over islamitische rituelen en geloofsvoorstellingen. In 2013 moest hij 10 maanden de cel in wegens het beledigen van de islam. 

Toch hebben de pionisten het stuk stiekem als toegift gespeeld in Ankara. Hier ging het publiek helemaal los. "Wij hebben de mensen een hart onder de riem gestoken. Wij wilden tonen dat muziek altijd en overal gespeeld moet kunnen worden."

Hieronder kunt u het desbetreffende stuk horen, want dat mag in het vrije Nederland gelukkig wel:

Alle artikelen geladen. Overzicht →