'Eritrese asielzoekers integreren niet'
Binnenland

'Eritrese asielzoekers integreren niet'.

Sinds 2014 is ons land verblijdt met ruim 13.000 asielzoekers uit Eritrea. Nu blijkt dat de asielzoekers allesbehalve goed inburgeren. Zij staan op grote afstand van de Nederlandse samenleving en de problemen worden volgens gemeenten en hulporganisaties alsmaar groter.

De problemen die de nieuwe Nederlanders het meest hebben zijn die van drankmisbruik, sociale isolatie en schulden. Lerares Brigitte Teeuwisse, die Eritrese vluchtelingen taalles geeft in Den Haag, zegt: "Ik ben weleens op huisbezoek geweest.Dan zie je dat ze veel met elkaar in hun eigen taal spreken en vooral veel slapen. Ze vinden het erg moeilijk om contact te maken."

Volgens Teeuwisse verschillen Eritrese migranten heel erg veel met Syrische vluchtelingen: "Syriërs zijn over het algemeen hoger opgeleid. Eritreeërs hebben nauwelijks scholing gehad. Dat vraagt om andere begeleiding. Ook zijn Syriërs trotser, terwijl Eritreeërs heel erg bescheiden zijn. Toen ze net bij mij in de klas waren, durfden ze me niet eens aan te kijken."

Naar beneden kijken

Leraar Filemon Mengistu kan zich goed vinden in de mening van collega Teeuwisse en zegt: "Als ik ze een vraag stel moeten ze contact maken. Dat zijn ze niet gewend. In de Eritrese cultuur kijken mensen vaak naar beneden. Maar in Nederland is het erg belangrijk om iemand aan te kijken. Bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek."

Meer dan vijftig procent van de Eritreeërs zit in de bijstand, zo weet de NOS. De gemeente Den Haag en de gemeente Amsterdam zijn zich op dit moment aan het beraden op een aanvullende aanpak voor Eritrese vluchtelingen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →