Eritrese vluchtelingen: Leeuwarden, help ons eens aan werk 

27 maart 2018 - 12:53

Wij meldden al eerder dat Friese vluchtelingen nauwelijks een baan hebben. Vooral in hoofdstad Leeuwarden is de arbeidsparticipatie van hen schrijnend te noemen: slechts twee van de 660 vluchtelingen hebben er werk. Wat blijkt, dit is eigenlijk allemaal de schuld van de gemeente.

Die gemeente helpt namelijk veel en veel te weinig om vluchtelingen aan een baantje te helpen. Measho Gebremichael Tewelde slaat daarom tegenover RTV Noord een noodkreet. Deze man is van alle vluchtelingen die in 2015 in Leeuwarden zijn komen wonen, de enige die de inburgeringscursus zoals dat hoort binnen een jaar heeft afgerond.

Hij heeft dus wel werk, maar dit geldt niet voor zijn landgenoten die de cursus niet binnen een jaar afrondden en nu allemaal werkloos thuis zitten. Dat ligt natuurlijk niet aan hen, maar aan de 'communicatie met de gemeente'.

"Een paar gingen naar de gemeente bij het loket en vroegen of iemand hen kon helpen werk te vinden. Die medewerker zei: ‘Ik ben niet verantwoordelijk voor een baantje voor jullie. Je kunt bij mij alleen terecht als je problemen hebt met de bijstand. Voor werk gaan jullie maar naar een uitzendbureau'." Maar zoals u weet, zitten die niet te wachten op mensen die geen Nederlands spreken.

'Thuis zitten geeft stress'

Kortom, Leeuwarden zou er goed aan doen eens wat belletjes te plegen of er niet nog ergens een job klaar ligt. "Met een uitkering denk je in het verleden, met een baan aan de toekomst. Nu zitten ze de hele dag thuis. Dat geeft heel veel stress. Zo blijven ze echt gewoon in de bijstand zitten."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie