Upd: politie discrimineert met hoofddoek-verbod
Binnenland

Upd: politie discrimineert met hoofddoek-verbod.

Hola damas y caballeros. Hoe was uw weekend? Wij hopen rustaaagh. Jammer dat de wekker al weer vroeg roet in het eten gooide, een uurtje langer slapen was zeer wenselijk geweest. We trappen vandaag af met het vrijheidssymbool bij uitstek, de hoofddoek.

De 26-jarige Rotterdamse Sarah Izat wil tijdens haar politiediensten graag een hoofddoekje dragen. Vandaag hoort de einzelgänger, die geklaagd heeft over discriminatie bij het College voor de Rechten van de Mens, wat het College daarvan vindt. Speciaal voor mevrouw wordt het grote wetboek erbij gepakt. De Algemene wet gelijke behandeling moet uitsluitsel geven.

Bij de Nationale Politie geldt momenteel nog een fatwa op het dragen van hoofddeksels. Dat beleid kan dan weer tot gevolg hebben dat een medewerker zich beperkt voelt in het uiten van zijn of haar godsdienst. Het College voor de Rechten van de Mens gaat bepalen of de politie eigenlijk wel een goede reden heeft voor het verbod op politieke en/of religieuze symbolen.

Mocht dat nu niet het geval zijn, dan zou het zomaar kunnen dat agenten die aanhanger zijn van pakweg het Vliegend Spaghettimonster, binnenkort met een vergiet op hun hersenpan bonnetjes gaan uitschrijven. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Update 12.16 uur: Het hoge woord is eruit. Het College voor de Rechten van de Mens heeft de agente die de zaak tegen haar werkgever had aangespannen in het gelijk gesteld. De politie discrimineert Izat door haar te beletten een hoofddoek te dragen tijdens haar werkzaamheden.

De uitspraak van het College is niet bindend. De minister gaat uiteindelijk over het eindoordeel.

Alle artikelen geladen. Overzicht →