Upd: Rutte noemt EU-begroting oneerlijk 

02 mei 2018 - 16:39

Vandaag is een grote dag. De Europese Commissie presenteert vandaag de blauwdruk voor een nieuwe meerjarenbegroting, voor de komende zeven jaar. Totale omvang: 1.300 miljard euro (!) en dat is 300 miljard meer dan de vorige begroting. Geeft niks, de burger (u, dus) betaalt wel.

Volgens de NOS betreft de presentatie van vandaag formeel gezien slechts een voorstel, maar het is wel het startsein voor de regeringsleiders om stevig debat te voeren. Wij zijn benieuwd - maar verwachten er niet veel van - wat Rutte namens ons land voor elkaar kan krijgen, want er gaan nogal wat dingen veranderen.

Nederland moet bloeden

Zo mogen de Nederlandse burgers de komende jaren waarschijnlijk drie miljard extra ophoesten. Voor de duidelijkheid: bovenop de zeven miljard die wij al dokken, en ons landje was al een van de grootste nettobetalers. Komt voornamelijk omdat de Britten wel eieren voor hun geld kiezen en de stekker uit het EU-project hebben getrokken.

Landen die kritisch zijn op Brussel de Sjaak

Gelukkig zijn er ook landen waar wel extra geld naartoe gaat. Bijvoorbeeld landen waar veel migranten aankomen en die dus extra kosten moeten maken voor bewaking van de buitengrenzen. Vooral Italië en Griekenland - hadden de Grieken niet nog wat openstaande schulden? - en in mindere mate Spanje zullen hiervan profiteren.

Dat geld moet natuurlijk ook ergens vandaan komen. Zo zullen Polen en Hongarije gekort worden op hun subsidies, zal natuurlijk niet heel toevallig als straf zijn voor het feit dat die landen niet jaknikkend de dictaat vanuit Brussel slikken.

Update 16.39 uur:

Mark Rutte heeft zijn mening gegeven over de gepresenteerde EU-begroting van 1.300 miljard. U zou misschien verwachten dat onze premier alle dictaat vanuit Brussel zomaar slikt, maar dat blijkt niet het geval. Hij noemt de stijging voor Nederland "oneerlijk en onacceptabel".  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.