EU-burgerinitiatief: Verplichte melding 'vegetarisch' op etiket
Buitenland

EU-burgerinitiatief: Verplichte melding 'vegetarisch' op etiket.

Het valt als u vegetariër of veganist bent allemaal niet mee in onze huidige consumptiemaatschappij. Vaak blijkt het in de supermarkt bijzonder moeilijk te zijn om te bepalen of een product dierlijke stoffen bevat en daar moet een einde aan komen.

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor een burgerinitiatief dat ijvert voor de verplichte vermelding op alle voedingsproducten of ze vegetarisch, niet-vegetarisch of vegan zijn. 

Volgens de indieners van het burgerinitiatief worstelen vegetariërs en veganisten met het vinden van geschikte producten. Nu moeten ze eerst urenlang de ingrediënten die op de etiketten staan vermeld bestuderen en weten dan van bepaalde ingrediënten vaak nog niet of die van dierlijke of plantaardige afkomst zijn.

Allemaal teveel moeite en met een verplichte melding van vega, niet-vega of vegan kan dit veel eenvoudiger. De initiatiefnemers hebben vanaf 12 november een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen in tenminste zeven EU-landen. Daarna moet de EU-commissie zich erover buigen en het voorstel, met motivering, goed- of afkeuren.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →